Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

         
          Μέσα σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014, ο Αγιασμός των εγκαινίων του νεοϊδρυθέντος Πολιτιστικού Συλλόγου, Πεσσάδας-Κουντουράτων-Δοριζάτων, «Η ΠΕΣΣΑΔΙΑΝΑ», στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πεσσάδας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν κάτοικοι και από τα τρία χωριά, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Διαμερίσματος Πεσσάδας Παναγής Μπελίτσης, ενώ στην τελετή του Αγιασμού χοροστάτησαν, ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Αποστολάτος και ο πατέρας Νικόλαος Μαραβέγιας.


          Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης άρχισε με τον Αγιασμό, και με μια σύντομη ομιλία του Αρχιμανδρίτη Μάρκου Αποστολάτου.

          Στη συνέχεια μίλησαν η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, Τάνια Μαραβέγια και Σπύρος Ματιάτος. (Παρακάτω παραθέτουμε ολόκληρες και τις δύο ομιλίες).

          Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε δεξίωση.

Η ομιλία της Προέδρου του Προσωρινού Δ.Σ. Τάνιας Μαραβέγια.

Αγαπητοί μας χωριανοί,

          Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζουμε στη νέα πολιτιστική μας προσπάθεια, με την ίδρυση του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, τον οποίο ονομάσαμε «Πεσσάδιάνα», εμπνευσμένο από το πιο όμορφο τραγούδι της περιοχής μας.

         Ύστερα από διάφορες σκέψεις, ιδέες και απόψεις που διατυπώθηκαν από συγχωριανούς μας αποφασίστηκε η ίδρυση του Συλλόγου μας με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας αλλά και την αναβίωση εθίμων, δραστηριοτήτων και λοιπών εν γένει εκδηλώσεων, που θα διαμορφώσουν το επόμενο βήμα πολιτισμού των χωριών μας.

          Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένουμε τις προτάσεις και τις ιδέες σας προκειμένου να ευοδωθεί ο σκοπός της προσπάθειας μας σε πνεύμα συνεργασίας, δημιουργικότητας, αλλά και πνεύμα συνεχούς επικοινωνίας.

          Για τον λόγο αυτό και για να έχει η προσπάθεια μας μέλλον και προοπτική, επιζητούμε τη συμβολική συμμετοχή σας η οποία ανέρχεται στο ποσό των 10 ευρώ ανά άτομο και 15 ευρώ ανά ζευγάρι.

          Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη ζεστή υποδοχή, και αποδοχή σας, και αναμένουμε τις παρατηρήσεις και τις ιδέες σας.

Η ομιλία του Αντιπροέδρου του Προσωρινού Δ.Σ Σπύρου Ματιάτου.

Αγαπητοί συγχωριανοί,

θέλω να σας ευχηθώ για το Νέο Έτος, Υγεία, Ευτυχία, Αγάπη, Χαρά, Χαμόγελα και Δύναμη που ειδικά στις μέρες μας την έχουμε πολύ ανάγκη.
Να σας ευχαριστήσω που τιμήσατε με τη ζεστή σας παρουσία, την πρώτη αυτή εκδήλωση του Συλλόγου μας. Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Διαμερίσματος Πεσσάδας Παναγή Μπελίτση, για την παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού σχολείου, αλλά και για την παρουσία του στην εκδήλωση μας.

Ένα βράδυ του Αυγούστου του 2012, εντελώς τυχαία, συναντηθήκαμε στην καντίνα, μια παρέα παιδικών φίλων. Άλλοι από αυτούς κατοικούν στο εξωτερικό, άλλοι στην Αθήνα και άλλοι έχουν την τύχη να είναι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών μας. Στις συζητήσεις μας εκτός των παιδικών μας αναμνήσεων, που πράγματι ήταν ατελείωτες, κυριάρχησε και η ανάγκη να βρισκόμαστε τακτικά να συνυπάρχουμε. Να μη χανόμαστε. Συζητήσαμε και αναπολήσαμε τις δραστηριότητες του πολιτιστικού Συλλόγου «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ», τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε στο χωριό μας, και γενικά πόσο είχε συμβάλει στα πολιτιστικά της περιοχής μας. Επίσης ειπώθηκε ότι είχαν γίνει προσπάθειες επαναλειτουργίας του, πλην όμως απέσβησαν άκαρπες.

Τότε έπεσε στο τραπέζι η πρόταση της δημιουργίας ενός νέου συλλόγου. Η πρόταση έγινε αμέσως δεκτή από όλους και μάλιστα με πολύ ενθουσιασμό και με τις υποσχέσεις όλων μας, ότι θα προσφέρουμε και θα βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που θα αγκαλιάσει και τα τρία χωριά της κοινότητάς μας. Την Πεσσάδα, τα Κουντουράτα, τα Δοριζάτα.

Για να μη σας πολυλογώ, έτσι δόθηκε το έναυσμα για τη δημιουργία του συλλόγου που σήμερα εγκαινιάζουμε.

Το όνομα του «ΠΕΣΣΑΔΙΑΝΑ», το πήρε από το πασίγνωστο τραγούδι με τον υπέροχο ρομαντικό στίχο, που έγραψε η Αριάδνη Κούπα, από τα Κουντουράτα και μελοποίησε ο Χαρίλαος Χωραφάς. Το τραγούδι γράφτηκε με αφορμή μια επιστολή που είχε γράψει ο Συνταγματάρχης Χαρίλαος Χωραφάς, σε μια κοπέλα από την Πεσσάδα για να της εκφράσει το θαυμασμό του.

Αγαπητοί μου συγχωριανοί,

ο Σύλλογος μας είναι πλέον πραγματικότητα. Δημιουργήθηκε μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή, σε μια εποχή που οι πολιτιστικές και πνευματικές αξίες χάνουν συνεχώς έδαφος και τείνουν να εξαφανισθούν. Οι σκοποί του, όπως αναφέρονται και καθαρά στο καταστατικό του έχουν να κάνουν ΜΟΝΟ με τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη, την συλλογική δράση, τα ήθη και τα έθιμα των χωριών μας, την φιλανθρωπία, την βοήθεια στους συνανθρώπους μας και ένα σωρό άλλα πράγματα. Πράγματα που μας ενώνουν, πράγματα που μας δένουν.

Για να επιτευχθούν, όμως, αυτοί οι σκοποί, χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή, η συμπαράσταση και η συνεισφορά όλων μας. Όλων των κατοίκων της Πεσσάδας, των Κουντουράτων, των Δοριζάτων. Δεν περισσεύει κανένας. Ο Σύλλογός μας για να λειτουργήσει ΣΩΣΤΑ μας έχει ανάγκη όλους. Από το νεότερο μέχρι τον γεροντότερο.

Ενωμένοι – αδελφωμένοι – αγαπημένοι, μπορούμε να κατορθώσουμε πολλά, πάρα πολλά.

Να αναβιώσουμε τα ήθη και τα έθιμα των χωριών μας. ….Να τώρα μου έρχεται στο μυαλό και λόγω των ημερών, οι μπούζοι,.... οι μάσκαρες που έχω ακούσει ότι γινόταν στον Λόμπο και στα Κοκκινοχώραφα, τα παιδικά μασκαρέματα μας την Καθαρά Δευτέρα, όταν ντινόμαστε διαολάκια, τις σάτιρες ιδίως μετά το πανηγύρι της Υπαπαντής και τόσα άλλα. Αυτά είναι πολιτισμός. Γιατί να μην τα αναβιώσουμε; Γιατί να μην τα ξαναζήσουμε; Ακόμη να πραγματοποιήσουμε τα Πανηγύρια μας με την λαμπρότητα και την μεγαλοπρέπεια που γινόταν κάποτε, και που είχε να λέει όλη η Κεφαλονιά και επίσης να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.

Εκτός αυτών που έχουμε χρέος να διασώσουμε, να αναβιώσουμε και να διαδώσουμε, μπορούμε να παράγουμε και πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν πρέπει να σταματά ποτέ. Και δυστυχώς είναι ένα κακό φαινόμενο της εποχής μας. Εμείς όμως έχουμε χρέος και πρέπει να αντισταθούμε και μπορούμε. Και θα το πετύχουμε όπως σας είπα ξανά ενωμένοι, αδελφωμένοι, αγαπημένοι.

Αγαπητοί συγχωριανοί,

σαν προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας έχουμε την βασική υποχρέωση να οδηγήσουμε το σύλλογο σε εκλογές για να προκύψει το εκλεγμένο ΔΣ. Οι εκλογές, βάσει του καταστατικού μας, μπορούν να γίνουν μέχρι τον Αύγουστο, τότε που θα είναι κοντά μας και οι ξενιτεμένοι μας. Μέχρι τότε, εύχομαι όλοι οι απανταχού κάτοικοι των χωριών μας, να έχουν γίνει μέλη του Συλλόγου μας, για να έχουν το δικαίωμα να εκλεγούν, να εκλέξουν, αλλά και να προσφέρουν. Αυτό είναι χρέος όλων μας. Είναι το χρέος μας στις επόμενες γενιές, είναι το χρέος μας στα παιδιά μας. Δεν μας χωρίζει τίποτα, αντιθέτως μας ενώνουν πολλά.

Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την θερμή σας παρουσία, να ευχαριστήσω τον πατέρα Μάρκο και πατέρα Νικόλαο, να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Παναγή Μπελίτση και να σας ευχηθώ και πάλι Καλή Χρονιά, με Υγεία, Ευτυχία κι Αγάπη που είναι και τα πολυτιμότερα αγαθά.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Θεόφραστο Χαρτουλιάρη, που βρίσκεται μαζί μας, έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει πολλά στον πολιτισμό της περιοχής μας, και πρωτεργάτη στην έρευνα του ναυαγίου του Αποστόλου Παύλου, με τα γνωστά ευχάριστα αποτελέσματα για τα χωριά μας.

Σας Ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *